Hva er greia med bærekraftig… regenerativ… arkitektur?

Hva er egentlig greia med bærekraftig arkitektur? Kan virkelig arkitektur være regenerativ, og hva menes med biofilisk og biomimetisk design? Dette er begreper som gjerne brukes for å beskrive arkitektur og byggeprosjekter som strekker seg litt lenger, som tar hensyn til miljøet, menneskene og jorda. Men, begrepene blir titt og ofte misbrukt, både som grønnvaskingsstrategi og på bakgrunn av manglende forståelse for hva begrepene betyr.

Så la oss rydde opp i begrepene. Her kommer en kort forklaring av:

  • Bærekraftig arkitektur
  • Regenerativ arkitektur
  • Biofilisk arkitektur
  • Biomimetisk arkitektur

Bærekraftig arkitektur refererer ofte til miljøaspektet ved bærekraft, men strengt tatt tar bærekraft for seg tre aspekter; miljø, økonomiske, og sosiale forhold. Bærekraftig arkitektur er arkitektur som ivaretar miljøet, økonomien og samfunnet slik at fremtidige generasjoner også har mulighet til å dekke sine behov. Begrepet favner bredt, så la oss definere de tre aspektene hver for seg; miljøvennlig, sosial og økonomisk bærekraftig arkitektur.

Miljømessig bærekraftig arkitektur, også kalt miljøvennlig arkitektur og grønn arkitektur, er arkitektur som minimerer negativ miljø- og klimapåvirkninger, og fremmer ressursbevaring og effektivitet i material- og energibruk gjennom hele bygningens livssyklus.

Sosial arkitektur setter søkelys på mennesker og samfunn i designprosessen, og skaper rom som forbedrer livskvaliteten og fremmer sosial interaksjon, samhold og engasjement. Konseptet går utover estetikk og funksjon i arkitektur, og vurderer hvordan det bygde miljøet kan påvirke sosiale atferder, relasjoner og samfunnsdynamikk positivt.

Økonomisk bærekraftig arkitektur handler om å skape bygninger og rom som er kostnadseffektive i både bygge- og driftsfasen, samtidig som de oppfyller miljømessige og sosiale krav. Økonomisk bærekraftig arkitektur skal bidra til en mer ansvarlig og langsiktig utvikling i byggebransjen.

Regenerativ arkitektur fokuserer på økosystemet, og skal støtte opp under det lokale kretsløpet, med mål om å forbedre miljøet og samfunnet. Enkelt forklart, regenerere = gjenoppbygge. Naturen og samfunnet skal jobbe med, ikke mot, hverandre, og regenerativ arkitektur inkluderer en systemtankegang kaldt «vugge-til-vugge» der byggs påvirkning på miljøet og samfunnet sees i et sirkulært perspektiv.

Biofilisk arkitektur handler om å bringe naturen inn i arkitekturen, og ordet biofilia er gresk og betyr «kjærlighet til naturen». Det baserer seg på en filosofi om å styrke forholdet mellom mennesker og natur.

Biomimetisk arkitektur er arkitektur som etterligner naturen. Bokstavelig talt. Det kan være hele bygget som etterligner fenomener i naturen, eller arkitektoniske elementer som form, bygningskonstruksjon, og fasade.

Så hva er fremtidens bygg og arkitektur? Hvilken retning skal vi ta?

I ukene som kommer vil jeg ta for meg et og et begrep, og utdype hva det betyr i praksis og hvordan det utspiller seg i arkitektur og design.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *